Minden naptól egyre távolabb!

By 2014-02-27ajánló

Szemerey Samu

Film: Minden naptól egyre távolodunk! (Isabella Willinger, 2013, 77’)
Március 9., vasárnap – 20:00

A szovjet konstruktivizmus rövid időszaka egyedülálló kísérlet volt egy új építészet megteremtésére. A sztálini kultúrpolitika megjelenésével eltűnő mozgalom a modern kor társadalmának, a fejlődés optimista vízióinak adott formai és térbeli kereteket. Radikális esztétikája mellett építészeti programja is teljesen új volt: lakóegyütteseiben óvodák és közös étkezők, középületeiben könyvtárak és színháztermek jelezték a nők, a gyerekek vagy a munkások társadalmi szerepeinek megváltozását.

Ez a páratlan örökség mára többnyire csak romjaiban létezik. Moszkva városszövetébe ágyazódva ma is idegen testként, egy valaha elképzelt, fantasztikus jövő emlékeiként állnak a lakóházak, nyomdák, munkásklubok és iskolák, amiket Isa Willinger dokumentumfilmje bemutat. Modernitásuk egyszerre hősies, személyes és tragikus, megidézve Nietzsche kritikáját az Isten halála utáni világról, de a jövőbe törő ember optimizmusát és olthatatlan lendületét is.

Mai lakóik küzdelme hol az épületek ellen, hol megőrzésükért zajlik. A film közelről követi a belakott utópiák sorsának alakulását, a kísérleteket az otthonosság megteremtésére, vagy éppenséggel a szellemidézésre, az orosz futurista opera, a Győzelem a Nap felett elfelejtett jövőjének újjáépítésére. Az elmúlt évszázad építészetének egyik legnagyobb hatású korszaka ma ugyanolyan aktuálisnak és radikálisnak tűnik, mint születésekor.