Közép-európai építészeti film adatbázis

A különböző közép-európai, építészettel és a városi térrel foglalkozó szervezetekkel közösen szerkesztett filmes adatbázis az építészet és városi átalakulás témáihoz kapcsolódó kísérleti videókból, művészvideókból, dokumentumfilmekből álló, folyamatosan bővülő gyűjtemény.

A közép-európai országok városai és építészete régóta kedvelt területei a filmnek. Eltűnőben lévő öreg városnegyedek, újranevezett utcák, új lakóövezetek, az utca konfliktusai és kontrasztjai vagy a régió újra megtalált multikulturalizmusa mind vonzó mozgóképes témák. A közép-európai városokról és építészetükről szóló videók és rövidfilmek nem csak új nézőpontokat jelölnek ki az átalakulások szemléléséhez, hanem a régióban zajló építészeti és urbanisztikai folyamatok megértéséhez is segítséget nyújtanak.

A válogatás alapelve az volt, hogy lehetőleg a cseh, lengyel és magyar filmgyártás valamennyi fontosabb korszakából szerepeljen egy-két jellemzőbb darab, ugyanakkor a feldolgozott témák relevanciája és / vagy a feldolgozás módjának egyedisége, újszerűsége szempontjából szintén célszerűnek tűnt súlyozni.

A tartalmi és a műfaji sokféleség az adatbázis minél szélesebb körű felhasználhatósága érdekében lényeges, vagyis hogy abból a későbbiekben a legkülönbözőbb kurátori elképzelések mentén a legkülönfélébb tematikájú projektek számára lehessen eredményesen kiválasztani alkotásokat.

A gyűjtemény kurátorai Czirják Pál (Kortárs Építészeti Központ), Jana Pavlova, Martin Hruby (4AM Fórum pro Architekturu a Média, Brno), Lukasz Ronduda (Modern Művészeti Múzeum, Varsó), Szymon Żydek (Fundacja Nowej Kultury Bec Zmiana, Varsó).

HUN | CZ | PL